Политика

Андрей Ковачев, ЕНП: Имаме уверение, че решението за Шенген може да бъде взето

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Европейският парламент многократно е давал своята позиция с огромно мнозинство, че България и Румъния са напълно готови технически за Шенген. Ние сме част от шенгенската информационна система, захранваме я с информация, идваща от нашите служби. И е несправедливо, политически обосновано от една или две страни от ЕС, че Европейския съвет не взема това решение.

Това каза за Euronews Bulgaria евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

 

Имаме уверение от Нидерландия и премиера Рюте, че решението този път може да бъде взето и Нидерландия няма да се противопостави, след като Франция заяви, че е съгласна България и Румъния да бъдат част от шенгенското пространство. От Берлин също има такива сигнали.

Имаме толкова много кризи – войната в Украйна, енергийната криза, мигранти, които ние успешно успяваме да ограничим. Показахме, че продължаването на контрола на границата между България и Румъния има много голям негативен ефект върху икономиките на двете страни. Това ще има положителен ефект върху сигурността на целия ЕС, като целия капацитет на контрола ще бъде съсредоточен върху външните граници.
Много е недостойно от страна на ПП, че с опорката си за ГКПП „Капитан Андреево“ злепоставят страната ни, че едва ли не България е отровила ЕС с отровна храна.
Вижте цялото интервю във видеото.