Европа

43 държави учредяват в Прага "Европейска политическа общност", каква е идеята?

От Euronews България Euronews България

Този формат е по инициатива на френския президент Макрон. Днес и утре ще видим реализацията на тази идея. Поканените държави са 43. Това включва 27-те държави членки на ЕС и още 17 представители на партньорски страни. Идеята е този формат да бъда запазен като неформален.

Това каза пред Euronews Bulgaria експертът от Института за международни отношения в Прага. Ася Методиева.

Войната в Украйна и възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната, както и цената на газа, ще бъдат акцентите на първата среща на новия формат за политически диалог.

Няма очакване, че след тази първа среща ще има някакви формални заключения, декларация или големи решения. Няма намерения да се създават нови институции в рамките на ЕС, а идеята е по-скоро форматът да се запази като неформален и да продължи във времето като ежегодни срещи“, уточни Методиева.

Много от критиците твърдят, че това няма да бъде някакъв заместител на разширяването.

Сред балканските страни има скептицизъм. Това обаче е идея, която идва от една от големите страни-членки, което означава, че има воля за сътрудничество“, подчерта международният анализатор.

ЕС им нужда от вътрешна реформа, която да улесни взимането на решения. Този формат обаче има за идея по-скоро да даде тон и да създаде взаимна воля за действия и сътрудничество извън рамките на ЕС“, допълни Методиева.

Вижте целия разговор във видеото.