Европа

Зеленски забрани преговорите с Путин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално забранява преговори с руския президент Владимир Путин. Разговори са възможни, но не с този руски президент, напомни той.

Украинската армия е постигнала бърз и значителен напредък в южната част на страната. Десетки населени места са освободени само тази седмица в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, съобщи президента Володимир Зеленски.

Той изброи 8 населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени от руското министерство на отбраната. Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи, увери украинският държавен глава.

Той каза още, че е подписал указ, с който обявява, че провеждането на преговори с руския президент Владимир Путин е станало невъзможно след решението му да анексира областите Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие.

 

Още един важен акцент. Подписах указ за обявяване за недействителни на всички укази на президента на Руската федерация и всички актове, приети в изпълнение на тези укази за опит за анексиране на нашата територия от 2014 г. до днес. Всички руски решения, всички договори, с които те се опитват да заграбят нашата земя – всичко това е безполезно.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Указът въвежда в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да засили украинската отбрана и да потърси повече оръжия от западните съюзници на страната в отговор на стъпката на Москва.

Зеленски изтъкна постиженията на страната си, както във военната, така и в дипломатическата област, на фона на продължаващата война с Русия.

Той е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън и с индийския министър-председател Нарендра Моди.