Добро Утро, Европа

Украинската армия направи пробив и на юг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нови украински успехи на бойното поле. Киев е направил голям пробив на южния фронт и е пробил линията на врага в Херсонска област. Това се случва седмици, след като контраофанзивата на изток изненада руските сили и ги принуди да се изтеглят от редица райони. 

Киев осъществи голям военен пробив в Южна Украйна, съобщават световните агенции. Украинските войски си върнаха контрола върху села по бреговете на река Днепър в Южна Украйна на 3 октомври, създавайки голям фронт, който принуждава Москва да напусне територията, която анексира само преди дни.

Настъплението в района на Херсон е най-голямото, което Киев е правил от началото на войната през февруари, твърди Ройтерс. То идва на фона на подобни пробиви на изток, обърнали хода на войната през последните седмици, подтиквайки Русия да мобилизира стотици хиляди резервисти.

 

Днес продължи офанзивата на нашата армия, на всички наши защитници. Освободени са нови селища в няколко региона. Продължават яростните боеве в много райони на фронта. Перспективата на тези действия е очевидна - все повече и повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия понася все повече и повече жертви и има нарастващо разбиране, че Русия е направила грешка, започвайки война срещу Украйна.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски посочи мобилизацията на резервисти от Путин като доказателство за военния провал на Русия.

 

Вече виждаме сред загиналите окупатори хора, които са били мобилизирани преди седмица-две. Те не са били обучени за бой, нямат опит да се сражават в такава война. Но руското командване има нужда от хора, които да заменят мъртвите войници. И когато новите загинат, ще бъдат изпратени още хора. Така воюва Русия. И така губи.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Настъплението на украинските сили беше потвърдено от служител на назначената от Русия администрация в Херсонска област, превзета още в началото на войната. Владимир Салдо заяви, че редица селища по бреговете на реката са превзети, стигайки до село Дюдчани. Това би представлявало напредък от около 40 км за ден.

Киев засега пази мълчание относно ситуацията в Херсон. Само пусна снимка на войници, развяващи националното знаме в село Михайловка. Зеленски разкри още, че украинските бойци от Азов, прекарали месеци в руски плен, са се събрали най-накрая със семействата си.