Политика

Президентството: Не подкрепяме членство на Украйна в НАТО при сегашните условия

От Euronews България Euronews България
Radev Снимка: БГНЕС

От президентството разпространиха позиция до медиите във връзка с получени въпроси защо България не се е присъединила към приетата от президентите на 9 страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО.

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", се казва в изявлението на президентската администрация.

Ето и останалата част от позицията:

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.