Европа

В анексираните територии на Украйна: С подкрепа от Русия ще се проведат парламентарни избори догодина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Избори за парламент ще се проведат в анексираните от Русия територии в Украйна. Дотогава в Донбас, Запорожка и Херсонска области се предвижда да има временни ръководители. Междувременно руският президент Владимир Путин внесе в парламента законопроект за официално присъединяване на четирите територии в състава на Руската федерация.

С подкрепата на Русия местните власти в анексираните украински територии ще проведат парламентарни избори през септември догодина. 

Решението е записано в договорите за приемане в Руската федерация на така наречените Донецка и Луганска народни републики, както и на Запорожка и Херсонска области.

Конституционният съд на Русия постанови, че договорите за присъединяване на териториите са в съответствие с конституцията. До избирането на законодателни органи в двете самопровъзгласили се републики правомощията им ще се упражняват от регионални парламенти. Ръководителите на

Запорожка и Херсонска области ще получат статут на губернии.

 

Конституционният съд прие 4 резолюции, с които потвърди споразуменията на Руската федерация с двете републики в Донецк и Луганск и Запорожка и Херсонска области. Сега, след ратификацията, въпреки че самите договори влязоха в сила веднага след подписването, те ще бъдат включени в конституцията ни и ще имаме 89 региона.

Валери Зоркин, председател на Конституционния съд на Русия

Президентът Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за присъединяване на четирите територии в състава на Руската федерация. Според документа ще бъдат формирани две нови републики и две нови области. Предвижда се техните имена да бъдат включени в конституцията на Русия. Териториите се считат за част от страната от 30 септември - деня, в който руският президент подписа тяхното анексиране.