Европа

Европейска политическа общност: Втори ден от форума без присъствието на Русия и Беларус

От Euronews България Euronews България

И днес продължават разговорите по най-важните въпроси за Европа. Втори ден лидерите на държавите от Стария континент са в Прага за срещата на Европейската политическа общност.

Смятам, че е много важно, че обменихме мнения, предвид руската агресия, ситуацията със сигурността и притесненията, които имаме за международния ред и правилата, свързани с него.

Кая Калас, премиер на Естония

На този фон Беларус и Русия не бяха поканени на форума, което според белгийския премиер е знак колко изолирани са двете държави. Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред обяви във видеообръщение, че руската агресия срещу страната му трябва да бъде отблъсната, "за да не стигнат руските танкове до Варшава или отново до Прага".

А по отношение на енергетиката - една от основните теми, някои от лидерите обещаха да работят за стабилизиране на пазарите. Премиерът на Люксембург обяви, че от Норвегия са обещали да използват максимално капацитета си, за да помогнат на европейско ниво.

Британският премиер Лиз Тръс също присъства на срещата. По време на свое изявление тя подчерта, че форумът е повод за участие в дискусии с европейските лидери. А за колебанията си дали Еманюел Макрон е приятел или враг на Великобритания, вече е категорична - френският президент е приятел.

На масата за разговори имаше и спорни теми - например Сърбия беше помолена да се присъедини към Европа в санкциите срещу Русия. А турският президент Ердоган - да улесни присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Първият ден от срещата включваше поредица от кръгли маси и двустранни разговори, а днес продължава с неформална среща.