Политика

Президентът потвърди: Има оферти от няколко държави за наем или купуване на военни самолети

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. Това потвърди президентът Румен Радев от Прага. По-рано днес се появи неофициална информация, че военният министър е изпратил писмо до Швеция за закупуването на 10 самолета "Грипен".

Държавният глава допълни, че са изпратени писма, проведени са срещи и има начална информация за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел. Колко самолета ще вземе България зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка. По думите на Радев страната ни не търси бойни самолети от частни компании, а от министерствата на отбраната на съответните страни. 

По думите на Румен Радев преодоляването на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на рисковете, произтичащи от войната на Русия в Украйна, изискват обединени усилия не само на страните членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и разширеното европейско пространство.

Държавният глава изтъкна, че е изключително важно страните партньори на ЕС като Норвегия и Азербайджан, които са доставчици на енергийни ресурси, да бъдат привлечени активно в работата на форума. „Европейската политическа общност е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност и България трябва още по-добре да се възползва от своето географско положение като страна, свързваща Азия и Африка с Европа, така че да затвърждаваме още повече позициите си в нашия регион“, подчерта още президентът Радев.

Нарастващата роля на България като страна преносител на газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, също бе откроена от президента. Румен Радев посочи и че дискусиите му днес с президенти и премиери – на Румъния, Унгария, Словакия, на Азербайджан, Гърция и Турция, са били насочени към предложението на газопреносните системни оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, без да се чака изграждането на нови тръбопроводи.

Относно двустранните си срещи държавният глава открои разговора си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, свързан с позицията на Нидерландия за присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

 

Турция е важен партньор, съсед, съюзник в областта на енергетиката, както и в борбата с миграционния натиск, посочи президентът във връзка с разговора си турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. „Във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, е газът от Азербайджан, който минава през газопреносна система  на Турция“, заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на Турция и за осигуряване на слотове за танкери на своите терминали за втечнен газ.