Политика

Радев към партиите: Няма страшно да управлявате

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев обяви, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство. Това заяви държавният глава в Малта, където се провежда среща на държавните глави от групата "Арайолуш".  

Следващата седмица, след разговори с партиите, държавният глава ще обяви кога ще свика 48-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев отправи призив към партиите да не издигат нови червени линии помежду си и увери, че служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващият да изведе страната през зимата.

"Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост", заяви Румен Радев преди да отпътува за Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, предаде БНТ.

Според държавния глава хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения.

По думите на Радев пример за това е пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, понижената цена на газа, разработените законопроекти, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост и решаването на проблема със зимната поддръжка на пътищата.

Държавният глава увери, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

Кога ще бъде свикано 48-ото Народно събрание, президентът ще обяви следващата седмица след разговори с партиите.

Държавният глава подчерта, че България и Румения не могат повече да бъдат държани извън Шенген "само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии".

"От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", посочи Радев.

Според президента обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война.

"Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", коментира още Радев.