Европа

Приеха таван на цената на руския петрол

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският съюз подкрепи нов 8-и пакет санкции срещу Русия. Мерките включват ценови таван на руския суров петрол, който се доставя с танкери до трети страни. Както и забрана за вноса на редица руски стоки. Новите санкции са в отговор на незаконната анексия на украински територии. Очаква се финалната им версия да бъде подписана днес или утре. Те ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Очаква се това да стане утре.

Мерките идват в отговор на незаконната анексия на украински територии.

 

Тази война може да приключи само по начин, който гарантира мир. За да се гарантира мир, е необходимо Украйна да възстанови териториалната си цялост и пълния си суверенитет. Русия трябва да поеме своите политически и морални отговорности във войната. Трябва да плати за възставяноването и да й се търси отговорност за извършените престъпления срещу човечеството.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Предвидена е забрана за вноса на редица руски стоки - като стоманени изделия, хартия, машини, химикали, пластмаса и цигари от Русия. На европейските компании се забранява да предоставят услуги на руски компании в сферата на информационните технологии, както и правни и инженерни услуги. 

 

Посланиците на ЕС одобриха 8-ия пакет. Гледаме на този пакет като на още една стъпка за изолиране на руския режим, за да може войната да спре. Новият пакет със санкции представлява едно осъждане на скорошните референдуми и анексиране на украински територии от Русия. 

Микулаш БЕК, министър по европейските въпроси на Чехия

Разширяват се санкциите срещу назначените от Москва ръководители на украинските области Херсон и Запорожие, които са анексирани и частично окупирани от Русия. 
Въвеждат се и нови мерки срещу заобикалянето на наложените санкции.
Нови руски лица и фирми, обвинени в нарушаване на украинските суверенитет и териториална цялост, са добавени в т.нар. черен списък. 
А граждани на ЕС няма да могат да участват в ръководствата на руски държавни организации.