Икономика

Енергиен експерт: Европа купува руски петрол от Индия и Саудитска Арабия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Таванът на цената на руския петрол е странно решение. Не виждам и как може да се реализира. Как Европа може да наложи таван на цената на един от големите износители на петрол не знам.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Боян Рашев.

Петролният пазар е много сложен. В момента има структурен дефицит. Днес арабските страни и Русия се срещат във Виена и най-вероятно ще вземат решение да намалят добива и износа. В същото време американците от една година пускат по 1 млн. барела дневно от техните стратегически резерви. Европейските страни си изхабиха техните. Не виждам как може някой да се опита да наложи таван.

 

След изборите в Щатите в края на ноември, очаквам цената на петрола да се вдигне значително от декември. Да се върне в нивата от 120 долара за барел.

В един момент Европа не знам от кого ще купува, ако не купува руски петрол. Руснаците продават на Индия и Саудитска Арабия, там го преработват и го продават на Европа под формата на дизел и бензин. Всичко е някакво политическа игра, която не виждам как ще се отрази положително за когото и да било.

Европа вече 6 месеца е по-наказана от Русия с енергийните санкции, които се опитва да налага. Санкциите, които работят са свързани с това на Русия да не се продават високотехнологични неща, така че Русия да не може да произвежда каквото и да е.

Хората, които вземат решенията за икономии на енергия, очевидно никога не са живели в недостиг. Ние които сме живели в недостиг знаем, че икономията е майка на мизерията. Няма как икономисвайки да станем по-силни. Големите количества газ се спестиха като спряха много енергоемки производства. Това нещо неможе да продължава, Европа се деиндустриализира по толкова бърз начин, че не знам догодина какво ще се произвежда. В това отношение България е доста по-добре, тъй като сме голям износител на ток.

Най-ясната алтернатива на Европа да намали зависимостта си от руски газ е да започне да си добива собствен. Холандците, например, могат да добиват от тяхното голямо находище, но не искат. Ние, най-малкото, можем да проверим дали имаме газ, но не искаме. Няма никаква логика в това решение.
Технологиите за добив на шистов газ отдавна са достатъчно щадящи. Има някаква „религиозна“ вяра, че нещо е лошо.

Вижте цялото интервю във видеото.