Политика

Георг Георгиев: От ГЕРБ казваме "дайте да се разберем в името на държавата"

От Euronews България Euronews България

Трябва да прекратим този разговор с кого какво не можем да правим. Трябва да се знае, че това, което става в момента изисква мобилизация на мъдростта, търпението, любовта ни към тази държава. Ако ние се впуснем в тона на нашите опоненти това означава да погребем всяка възможност и надежда България да излезе от ситуацията, в която се намира в момента. 

Това заяви в Euronews PrimeTime бившият зам.-министър на външните работи и член на ГЕРБ Георг Георгиев. 

“Предлагаме да се седне на масата, да се видят програмите и от двете страни. Ние имаме програма от 139 страници, в която освен проблемите е разписвана и нашата визия за начина, по който те трябва да бъдат решени”, посочи Георгиев. 

“Никой не твърди, че не трябва да има съдебна реформа или че не трябва да се работи в сферата на пенсионното осигуряване и повишаването на доходите на българските пенсионери. Ние трябва обаче да видим по какъв начин да го правим качествено, да не го правим за сметка на стабилността в държавата и за сметка на утрешния ден - така, както се случваше до момента”, отбеляза политикът от ГЕРБ. 

Той призова да се намерят допирните точки между партиите, вместо да се търсят разделителните. По думите му това може да се случи с помощта на медиатори, каквито ГЕРБ вече са посочили и които по думите му са “независими и не будят емоции” в нито една от страните.

Президентът е фигура, която от момента на стъпване в длъжност, спира да бъде партийна. Освен това, господин Плевнелиев не е в активната политика от доста години. Дори могат да се намерят негови общи проекти с хора, които не принадлежат към ГЕРБ. В този смисъл, това е човек, който може да намери общ език, както с нас, така и с ПП и ДБ.

Георгиев подчерта, че от ГЕРБ предлагат всевъзможни начини и варианти само и единствено в името на стабилността на държавата.  

“Това трябва да бъде разгледано като мъдрост и далновидност в името на страната ни, а не като бягство от отговорност”, добави той. 

Според него вотът на недоверието към правителството “Петков” е бул израз на визията на ГЕРБ, че могат да управляват държавата по-добре.  

“И ние ще я представим. Това не означава, че смятаме, че сме си самодостатъчни и че можем да го правим сами”, допълни Георгиев.

По думите му в предишния парламент водещата цел на управляващите е била да смачкат и унищожат опозицията в лицето на ГЕРБ.

Незаконните арести на нашия лидер, на г-жа Арнаудова, на г-н Горанов бяха опит за физическо ликвидиране. Тук трябва да бъде открита силата в ГЕРБ, защото ГЕРБ въпреки това казва: "Дайте да се разберем в името на държавата"

Георгиев е категоричен, че ГЕРБ няма как да управляват с “Възраждане”, докато те не променят своите позиции спрямо членството на България в ЕС и НАТО, както и относно военната подкрепа за Украйна. 

“Факт е, че горивата си понижават цените”, коментира Георгиев изказване на Борисов, че от 3 октомври ГЕРБ ще намалят цените на горивата. 

“Господин Борисов със сигурност имаше предвид тогава, когато можем да влияем върху процеса. Тогава, когато управляваме”, допълни той. 

Според него по време на управлението на четворната коалиция регулаторите не са работили, както трябва. 

“Ние обещаваме цените да бъдат в съответствие с нормалните такива, каквито бяха по време на нашето управление”, каза Георгиев. 

Целия разговор вижте във видеото.