Политика

Плевнелиев: Ще преговаряме за правителство пред очите на обществото

От Euronews България Euronews България
Plevneliev BGNES Снимка: БГНЕС

Преговорите за създаване на бъдещо правителство ще се провеждат пред очите на българските граждани и медии, без тайни срещи в партийни централи и на други места. Това обеща президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев в специална позиция. Часове по-рано той бе посочен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като част от контактна група, която ще посредничи между политическите сили за създаване на редовен кабинет.

Плевнелиев уточни, че контактната група ще започне работа след свикването на 480-ото Народно събрание.

 

Ето и пълния текст на позицията:

Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии.

Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно Събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност.

Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения.

Президент Плевнелиев