Политика

Борисов: Ако искат без лидери – без лидери. Но да има правителство!

От Euronews България Euronews България
Boikoborisov Bgnes Pkf снимка: БГНЕС

„Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.“

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му ще опита да състави правителство под формата на политическо обединение „както беше 90-те години“. Идеята му е то да бъде не около партии, а около цели и идеи.

Така ГЕРБ протяга ръка за общо управление включително към опонентите си от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които вече заявиха, че под никаква форма няма да се коалират с партията на Борисов.

Това не е експертно, не е програмно, не е и коалиционно правителство. Не търсим с кое да разделяме. Ще сложим това, което можем да направим. Ако искат без лидери – без лидери

Най-важните теми според ГЕРБ са отношението към войната в Украйна, или „Кой е с Путин и кой не е“. Както и влизането на България в еврозоната и енергетиката. А по останалите Борисов бил склонен на отстъпки в името на това да се стигне до съгласие за общо управление. „Ако искат да счупим държавата, ще им приемем пенсионната реформа (на „Продължаваме промяната“ – бел. ред.). И аз обичам пенсионерите. Няма да строим пътища, няма да инвестираме. „Демократична България“ искат правосъдна реформа. Да дойдат и да кажат, ще им я подкрепим“, даде примери лидерът на ГЕРБ.

 

Предложението му е политическите сили да излъчат преговорни екипи, които да изработят общата рамка на управлението по различните теми с помощта на надпартийни „модератори“ – експерти в своята област. По темата с войната в Украйна и евроатлантическото бъдеще на България Борисов даде примери с имената бившия президент Росен Плевнелиев и атлантика Соломон Паси. Членовете на правителството да бъдат излъчени от участващите партии, чак след като се стигне до съгласие по всички управленски политики, е идеята на ГЕРБ.

Само това е решението за мен. Всичко останали са приказки на хора, които не си обичат народа

Според него в момента държавата изглежда „отвратително“, защото няма пари в хазната. И единствено редовно правителство може да реши този проблем, защото ще поемем пътя към влизане в еврозоната и „нещата ще се успокоят“. Въпреки призива за диалог и сговорчивост, Борисов все пак атакува главните си опоненти от „Продължаваме промяната“:

„Откъде идва това самочувствие на Асен Василев да казва „Нека ГЕРБ дойдат да оправят нещата“? Защото той знае в какво състояние е оставил страната. То е крах, а идва зима! Знае какъв обран бостан е оставил. Затова казва „Нека, нека те“.

„Тези избори показаха, че народът не даде на никого самостоятелно право да управлява. Народът каза – стига сте враждували, защото всички избиратели страдат еднакво“, заключи Борисов.