Политика

Нинова: Не давам оставка, няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ

От Euronews България Euronews България

Първа пресконференция на БСП след изборите.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че от партията няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизат в коалиционни преговори с ГЕРБ и ДПС.

За нас това е принципна и последователна позиция. Почти 7 години се бием с този модел и трябва да се знае кой къде се поставя по оста задкулисие, кражби, обръчи от фирми или правова държава, ред, законност и еднакви правила за всички", каза Нинова.

Ние сме решени да продължим битката си за промяна на модела ГЕРБ и друг начин на управление на България. С всичко, което през години сме казвали последователно и сме отстоявали с действия.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Тя благодари на всички гласували граждани и тези, подкрепили БСП. На въпрос дали ще подаде оставка заради лошите резултати на левицата, соцлидерката отговори отрицателно.

Нинова изрази загриженост от понижаващата се избирателна активност.

"Това е шамар за цялата политическа класа и е крайно време да осмислим какво ни казват българските граждани", посочи тя.

"Очаквахме по-добър резултат, той не е добър, но не драматизираме от това. Вземаме си поуки от свои грешки и обективни обстоятелства и ще вземем категорични решения какво да променим, но в цялата тежка ситуация, която бяхме поставени, успяхме да запазим приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика. Това е позитивното, въпреки всичко, което се случи и негативната кампания срещу нас", добави лидерът на БСП.

По думите на Нинова експертен кабинет означава опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности.

Ние сме за това да се носи политическа отговорност от политическите партии, особено в тези трудни кризисни моменти като сегашните. Не приемаме експерти да понесат тази отговорност, а политиците да се скрием и да изчакаме да мине трудното време и да си измием с тях, че не са били успешни и да очакваме да се върнем отново на сцената. Това не е отговорно, държавничество, не е мъжкарско.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

"Очакваше се, че "Възраждане" ще има ръст, но не очаквахме, че ще са преди нас. Приемаме тези факти, искахме да имаме по-добри резултати, направихме добра кампания, получи се това, което българският народ реши. Ние трябва да си вземем поуките, да си направим изводите, да се променим, така че да си възстановим доверието и да вървим напред", отбеляза тя и допълни, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ като партия, спечела изборите.

"Безпринципните съюзи не водят до добро", категорична е Нинова.

"Възраждане" не е опция за нас.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Нинова съобщи, че в събота ще бъде свикан Националният съвет на БСП, за да се направи анализ на грешките и какви точно промени ще предприеме партията.

Междувременно пред централата на БСП се бяха събрали недоволни социалисти, които настояват за нейната оставка.

"Вчера вечерта след като видяхме, че сме постигнали поредно историческо дъно, че сме с едноцифрено число подкрепа и че сме пета политическа сила, решихме да инициираме подписка за свикване на вътрешнопартиен диалог. Но не от тези бутафорните, а да проведем разговор за бъдещето на БСП, за бъдещото ляво обединение и за това голяма част от членовете на Националния съвет са се подписали за свикване на Национален съвет, в който да бъде свикан Конгрес", каза Петър Витанов пред БГНЕС.