Политика

Искрен Митев, ПП: Коалиция с ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и Стефан Янев – не

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За мен 20% при положение, че сме били управляваща партия и сме понесли всички негативи на времето, в което управлявахме, е добър резултат.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Искрен Митев от ПП.

Като следваща стъпка е много важно да направим една устойчива позиция на ПП да се задържи в тези проценти и да расте.

Видяхме, че Бойко Борисов каза, че на 3 октомври ще намали цените на горивата. Надявам се днес до края на деня това да не се случи, за да видят всички той какъв лъжец е. Според мен той просто успя да излъже тези хора, които не гласуваха за нас. Продаде им една химера за държава, в която той ще направи нещо различно от това, което успяват да направят другите партии. Противоречието в неговата реторика прозира и от желанието му сега да се коалира с ДБ и ПП. Което е много странно – обвиняваше ни за хаоса, който сме създали, каза, че ще се справи с него, а сега иска да му помогнем да направи устойчиво правителство.

 

Не съжалявам, че не се явихме с ДБ заедно на изборите. Смятам, че щяхме да вземем най-лошото от двата свята. Ние сме много различни като партии в крайностите си. Те са десни, ние сме по-центристи. Бидейки от едно и също тесто, но разделени, успяхме да привлечем повече гласове, отколкото бихме направили заедно. Нищо не се знае, на следващи избори може да се явим и заедно.

Не сме разглеждали вариант да обединим парламентарните си групи с ДБ и да станем първа най-голямата партия в парламента, за да получим мандата. Мнозинството от гражданите са гласували за ГЕРБ и те са мандатоносителят. Тяхното твърдение е, че са изключително отговорна партия. Би било отговорно да се опитат да съставят правителство. Очаквам да се провалят. Според мен няма да постъпят отговорно и да успеят да съставят правителство.

Ако вторият мандат дойде при нас, колкото и да ни се иска, трябва да реагираме според избора на българските граждани. Той ясно показва, че ПП, ДБ и БСП не могат да направят мнозинство. Ние не бихме направили никакви безпринципни коалиции – не бихме се коалирали с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, нито със Стефан Янев. Имаме история на взаимоотношенията с г-н Янев и се разделихме по недобър начин. Така че на този етап не мисля, че има възможност да направим нещо такова. Ако направим една коалиция, която е нестабилна и е ясно от самото начало че няма да просъществува дълго, какъв би бил смисълът?

 

Радвам се, че ИТН не влязоха, защото тези хора показаха какво е безотговорност.

Ние ще се радваме да бъдем в опозиция, за да можем да покажем какво означава конструктивна опозиция, но и бихме използвали всички инструменти, за да осигурим едно управление, в което защитаваме нашите основни ценности. Законите, които са полезни за България ние ще ги подкрепим.

Вижте повече във видеото.