Политика

Стефан Янев: Всякакви коалиции са възможни, включително и с ГЕРБ и ДПС

От Euronews България Euronews България

Всичко е възможно, но за мен по-важното е да се даде спокойствие на партиите да излъчат своите представители и да проведат реалните разговори, в които се вижда възможността за сглобяване на коалиция, намиране на списък от приоритети, които би трябвало да се осъществят. 

Това заяви Стефан Янев в ефира на Euronews PrimeTime в отговор на въпроса дали “Български възход” биха влезли в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

От днес трябва да се забравят различията в партийните програми и посланията и да започнат да се търсят допирните точки.

“На нас ни предстои една много тежка зима и е добре България да има правителство”, категоричен бе той и увери, че от формацията му ще се стараят да бъдат прагматични.

Янев не изключи вариант с експертно правителство, но вместо с плаващо мнозинства, то да разчита на постоянно мнозинство в Народното събрание. 

Според бившия служебен премиер трябва да се набележат до 10 приоритета в краткосрочен план и 1-2 приоритета с по-дълъг хоризонт.

Родината ни не може да гледа постоянно в краткосрочен период за следващите няколко месеца напред. Ние трябва да гледаме години напред. От гледа точка на плановете и програмите, с които сме се забавили, като Плана за възстановяване и устойчивост, новия програмен период.. Всички тези неща трябва да бъдат подкрепени административно и политически, за да се реализират.

Янев се съмнява, че формацията му има допирни точки с “Възраждане”.

“Посланията, които получаваме от тях е, че те са по-скоро против общото ни бъдеще в ЕС, а ние не подкрепяме това”, посочи той.

“Вероятно ще ни трябва известно време да си направим нашия анализ да си преценим точно откъде имаме повече гласове, на базата на какви регионални послания, които сме отправили. В национален план най-важното послание е, че сме нова партия на терена, участваме в коалиция, предлагаме решения, не се вторачваме да обясняваме колко дълбок е проблемът, а се опитваме да прилагаме решения”, коментира Янев изборните резултати на “Български възход”. 

“За първи път от 30 г. имаме толкова ниска избирателна активност. Самото послание на българския народ чрез тази избирателна активност се отнася до цялото политическо представителство, тъй като нямаме ясно доминираща партия - крайно време е да седнете и да се разберете”, подчерта Янев.

Според него думите “специална операция” в контекста на руската инвазия в Украйна имат смисъл от гледна точка на възможностите за дипломация.

Вижте целия разговор във видеото.