Политика

Борислав Гуцанов, БСП: Може да водим разговори с "Възраждане" и "Български възход"

От Euronews България Euronews България

Считам, че е разумно с тези партии да се направят определени мостове и ако се стигне до общо виждане и политики, което е най-важното... да имаме общи приоритети в следващите 6 месеца до 1 година, да, можем да водим разговори. 

Така отговори Борислав Гуцанов от БСП в студиото на Euronews PrimeTime на въпрос дали левицата би водила разговори за съставяне на кабинет с партия “Възраждане” и формацията на Стефан Янев “Български възход”. 

“С "Продължаваме промяната” ще имаме разговори за правителство и считаме, че там би могло да се получи редовен кабинет. На държавата ѝ е жизненонеобходимо да бъде осигурен енергийният ресурс на страната ни, да няма хора, умиращи пряко и преносно от глад и студ през зимата и по никакъв начин страната ни да не бъде въвлечена във военен конфликт. Това трябва да е основната ценност, за която да се бори всяка една политическа партия. Поне това е виждането на БСП”, заяви Гуцанов.

С политическа партия ГЕРБ няма как да водим разговори и преговори. 12 години имаме много остри противоречия - 7.8 млрд. бяха дадени без конкурс, без търг. Една съдебна система, която по никакъв начин не беше реформирана, напротив ние продължаваме да имаме огромните съмнения, че голяма част от прокуратурата изпълнява един политически чадър.

По думите на Гуцанов ГЕРБ са предизвикали сегашната политическа криза със свалянето на кабинета “Петков”. 

“Не може преди два месеца да свалиш кабинета и сега да казваш “дайте всички да се съберем”. Защо се наложи това нещо?”, попита социалистът.

За БСП ревизия на членството на България в ЕС и НАТО не е на дневен ред, но за партията това не означава, че трябва да си разваляме отношенията с Русия.

Коя европейска държава, освен България и Полша, не запази отношенията си с Русия и “Газпром” относно газовите доставки. Единствено ние отказахме плащания в рубли.

Гуцанов посочи, че за БСП най-важното е развиването на икономиката, а това нямало как да се случи без енергоносители.

“Нашето виждане е, че Кирил Петков не трябва да е премиер. Нека не слагаме сега такива остри бариери, нека се стигне до втория мандат”, отговори Гуцанов на въпрос дали БСП все още държи на условието си Кирил Петков да не бъде минситър-председател.

Социалистът определени като “пълен прецедент” действията на прокуратурата по жалбата на изключения от редиците на БСП Кирил Добрев.

“Тенденцията на спад на електоралната подкрепа на БСП е обратима, винаги когато излизаш от управление имаш спад”, убеден е Гуцанов. 

По думите му нещата няма да тръгнат в друга посока, ако ръководството и председателят на партията подадат оставка. 

Целия разговор вижте във видеото.