Политика

Битките в БСП стигнаха до прокуратурата (ОБНОВЕНА)

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Вътрешните борби в БСП стигнаха до държавното обвинение. Корнелия Нинова обвини прокуратурата в намеса във вътрешните дела на партията, след като получила призовка вчера да се яви на разпит във връзка с подадена жалба от Кирил Добрев заради изключването му от БСП.

Нинова срещу прокуратурата

„Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието. Свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, г-н Гешев, та се заехте с уреждането на вътрешно-партийните въпроси с БСП. За първи път прокуратурата ще решава проблемите в БСП“, заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Нинова е получила призовка вчера, от нея се иска да се яви на разпит.

„Искат да дам на прокуратурата запис и стенограма от заседание на НС на БСП на 25 август. Да връча призовки аз на други членове на Националния съвет – секретарят и зам.-председателят на контролната комисия. Образувана е прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев“, обяви Нинова.

Пет години Бойко Борисов си уреждаше вътрешна опозиция и я хранеше с ВЕЦ-ове, а сега включва и прокуратурата. Първо няма да предоставя и един лист от партийни събрания на прокуратурата, да се снабдят с лична заповед за претърсване. Второ няма да се явим на разпит. Представител на Министерството на правосъдието да дойдат и да ме отведат принудително. Докато съм председател на БСП партията няма да влезе в техните схеми. Докато не реформират дълбоко правосъдната система на България няма да се излезе от омагьосания кръг“, заяви още Нинова. 

Прокуратурата: Изказването на Нинова е недопустимо

"Изказването на Корнелия Нинова е политическо и недопустимо и цели отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми, така няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея", заяви на пресконференция прокурорът от Софийска районна прокуратура Георги Иванов, цитирант от БГНЕС.

По неговите думи изявлението на Нинова съдържа манипулативни твърдения, които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност.

“Към жалбата си Кирил Добрев е приложил и решение на ВКС”, каза Иванов и добави, че след като се е запознал с решението на ВКС е сметнал, че към настоящия момент не са изяснени всички отноносими факти.

“Започнах извършването на проверка. Изпратих писмо до БСП, адресирано към лидера на БСП - Корнелия Нинова”, обясни той и добави, че е изискал определени доказателства - заверени копия, запис и стениграма на общото събрание на БСП, което е включено в сигнала на Добрев. “Призовах я в сградата за снемане на писмени сведения”, допълни той.

Иванов посочи още, че такива действия от страна прокуратурата не са прецедент и зададе въпроса “нима законите не са еднакви за всички и не следва да се спазват от всички, включително и политици”.

Добрев нямало да позволи да го ръководят "лузъри"

Според изключения социалист Нинова се опитва да отклони вниманието от актуалните въпроси, вместо да обясни на своите партийни членове и симпатизанти, както и на цялото общество, защо само за една година е успяла да загуби 800 000 гласа и защо е превърнала една силна партия, претендираща за властта, в петоразрядна политическа сила.

„Г-жа Нинова трябва да обясни и много други неща – защо избра за председател на предизборния щаб човек, който занули БСП във Варна“, заяви Добрев пред централата на партията и допълни, че именно във Варна е най-ниският исторически резултат на БСП от всички области, предаде БГНЕС.

Кирил Добрев е категоричен, че няма да позволи да го ръководят „лузъри“, за които по думите му гласуват една шепа хора. „Никой не може да спре възможността ми да бъда част от БСП и да преживявам всичките проблеми на БСП“, категоричен е той.

"След като бях изключен заради фалшификации в списъци, заради това, че нямах право да се защитя, съдът ме върна като член на Националния съвет. На последното заседание отсъствах. Първо, нямах смс или сигнал да присъствам, второ, не присъствах в списъка по нареждане на Гуцанов бях изваден от списъка. Господин Свиленски обяви, че това е техническа причина, тогава се включи г-жа Алексова и обясни, че законите в страната не важат в БСП“, допълни Добрев.