Свят

Доналд Тръмп съди CNN

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Election 2022 Trump North Carolina 22267078257748 Снимка: AP

В понеделник бившият президент Доналд Тръмп заведе дело срещу CNN, като поиска обезщетение от 475 млн. долара, заявявайки, че телевизията го е оклеветила, за да осуети всяка негова бъдеща политическа кампания.

Искът, подаден в Окръжния съд на САЩ във Форт Лодърдейл, Флорида, се фокусира основно върху термина "Голямата лъжа" за неверните твърдения на Тръмп за широко разпространени измами, които според него са му коствали президентските избори през 2020 г. на Джо Байдън.

CNN заяви, че няма коментар по съдебния иск.

Тръмп многократно атакува CNN като президент, което намери отклик сред консервативните му последователи. По подобен начин той е завеждал съдебни дела срещу големи технологични компании, но без особен успех. Делото му срещу Twitter за това, че го е свалила от платформата си след въстанието в американския Капитолий на 6 януари 2021 г., беше отхвърлено от калифорнийски съдия по-рано тази година.

В иска на Тръмп се твърди, че "Голямата лъжа" е била използвана по отношение на него повече от 7700 пъти по CNN от януари 2021 г. насам.

Тя има за цел да влоши положението на хората, да ги сплаши и да предизвика напрежение

В изявление в понеделник Тръмп предположи, че подобни искове ще бъдат заведени и срещу други новинарски организации. Бившият президент може да предприеме "подходящи действия" и срещу комисията на Камарата на представителите, разследваща нападението на Капитолия на 6 януари, извършено от негови поддръжници. Искът идва в момент, когато той обмисля потенциална кандидатура за президентския пост през 2024 г.

Според няколко публикувани доклада новият шеф на CNN Крис Лихт частно е призовал служителите си в новините на среща преди повече от три месеца да се въздържат от използването на фразата, тъй като тя е твърде близка до усилията на демократите да заклеймят бившия президент.