Общество

Жертви и ранени след пореден взрив в завод "Арсенал" (ОБНОВЕНА)

От Euronews България Euronews България

55-годишен мъж е загинал, а две жени на 53 и на 43 години са в неизвестност след мощния взрив в оръжейната фирма „Арсенал“. Това съобщи на брифинг апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов, предаде БТА.

Не е известно дали двете изчезнали жени са оцелели. Вероятността за това обаче е много слаба. По-рано през деня местни медии, както и шефът на "Арсенал" Николай Ибушев, съобщиха за три жертви. 

Експлозията стана около 11 часа тази сутрин в цех за съхранение на пиротехнически изделия. "Не става въпрос за вещества с военно предназначение, а по скоро фойерверки и ракети", уточни прокурор Деянов.

В следствие на взрива цехът е напълно разрушен, нанесени са щети и на съседни сгради.

Апелативният прокурор обяви пред медиите, че все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, защото има опасност от вторичен взрив. Към мястото пътуват хора от Специализирания отряд за борба с тероризма, специализирани в обезопасяване на експлозиви.

Пострадала е и жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха. Тя е откарана в столична болница с черепно-мозъчна травма и в тежко състояние.

„Тук е страшно. Има представители на всички институции. Утре и в следващите дни ще дадем повече информация“, коментира по-рано инж. Ибушев.

Според окръжния прокурор на Пловдив Дичо Атанасов вероятната причина за инцидента е човешка грешка. 

Това е третият подобен инцидент в „Арсенал“ само за тази година. През май двама работници пострадаха при възпламеняване в цех за димни гранати. Като вероятна причина отново бе посочена човешка грешка вследствие на нарушаване на правилата за безопасност.

Месец по-рано – през април 2022 г. - две жени пострадаха след избухване на капсул-възпламенител в завода. Работничка на 49 г. получи разкъсно-контузна рана, а друга – на 53 г. бе с фрактури на дясната ръка. Чести са и производствените аварии в завода назад в годините. Инцидент със загинал се случи през август 2021 г. Тогава работник с едва три месеца стаж загина при пожар в завода. Огънят пламнал в склад за готова продукция. 27-годишен служител на „Арсенал“ почина след тежки наранявания при запалване на смесител през 2018 г.

Две години по-рано експлозии при работа с пресоваща машина в двата отделни филиала – в Казанлък и Мъглиж - отнеха живота на трима работници.