Добро Утро, Европа

ЕС ще засили защитата на критичната инфраструктура

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС засилва правилата за защита на критични инфраструктурни обекти. Действаща от над 10 години директива ще бъде актуализирана, за да покрие цели 11 области – природни бедствия, терористични атаки, саботаж и други.

Критичната инфраструктура на Европа е уязвима и се нуждае от повече защита, смята еврокомисарят по вътрешните работи. В разговор с Euronews седмица след предполагаемия саботаж срещу газопроводите "Северен поток" Илва Йохансон изтъкна, че войната в Украйна също е голяма заплаха за Съюза.

От 2008 г.. е в сила така наречената "Директива за критичната инфраструктура". По-рано тази година институциите на блока постигнаха политическо споразумение за нови правила с по-широк обхват.

 

Знаем, че сме уязвими. Его защо Комисията предложи много по-високи амбиции в новата директива и законодателите се съгласиха с това... По-добре подготвени сме по отношение на законодателството. Но е ясно, че тази война е заплаха и за Европейския съюз. Трябва да се подготвим.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

Актуализираната директива за критичната инфраструктура ще обхване 11 рискови области, включително природни бедствия, терористични атаки, вътрешни заплахи и саботаж, но също и извънредни ситуации за общественото здраве като пандемията от COVID-19. Новите правила ще влязат в сила през 2024 г., но Йохансон призова държавите членки да ги приложат по-рано.

 

В новото законодателство покриваме 11 различни области, докато предишното беше само за две. Имаме възможности държавите-членки да налагат санкции на субекти, които не спазват законодателството. Така ще бъдем много по-добре подготвени. Директивата може да се прилага и от по-рано.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

Законодателството ще постави специален акцент и върху киберсигурността. В новата система държавите-членки и операторите ще бъдат задължени редовно да проверяват критичните инфраструктурни системи и да отстраняват евентуални проблеми.