Политика

Експерт: Позицията ни за Украйна в НАТО ще се синхронизира с тази на Вашингтон

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Управлението на правителството на Кирил Петков беше период на поляризация на българското общество. Първо, защото започна войната в Украйна и второ, защото това управление беше белязано от сериозни конфликти заради политиката ни спрямо Северна Македония.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът и експерт по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

Това бяха двете събития, които разделиха обществото и в резултат на това разделение и конфликтните мнения по спорните въпроси, се стигна до тук.

С изгонването на руските дипломати се целеше демонстрация на сила във вътрешно политически план. Тогава вече беше ясно, че правителството си отива и кой знае защо политиците в това правителство започнаха да търсят причините за своя провал в г-жа Митрофанова.

Разбира се, че имаше основание за изгонването им. Това са хора, работили против националната сигурност на страната. Щом има доклади на ДАНС и разузнаването, че това е така – няма какво да се коментира. Въпросът е, че това беше направено в точно определен момент. Съвсем друг е въпросът, че по този начин правителството целеше да запише дивиденти и пред САЩ.

Изпращането на оръжие за Украйна беше едно от нещата, което спомогна за падането на правителството. Дебатът да се изпратят или да не се изпратят оръжия, раздели правителство от президент. До голяма степен раздели допълнително и самата коалиция. Това оказа разрушително действие върху солидарността вътре в самата коалиция.

От темата със Северна Македония няма печеливши, най-малкото защото този конфликт още не е свършил.

На този етап имаме само една декларация за това, че определени лидери в Централна и Източна Европа подкрепят членството на Украйна в НАТО. Все още нямаме позиция от Вашингтон. Докато я няма, няма как да говорим за потенциално членство на Украйна в НАТО. Сигурен съм, че когато позицията на Вашингтон стане ясна, позицията на „Дондуков“ ще се синхронизира.

Вижте цялото интервю във видеото.