Политика

Любомир Дацов: Очаквам правителство на малцинството

От Euronews България Euronews България

Аз лично очаквам, че ще бъде сформирано правителство на малцинството, за да бъдат избегнати някои неудобства от това, че доскоро си говорил едно, а пък утрешния ден рационалността те кара да направиш второ. 

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Любомир Дацов - бивш министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Бившият финансов министър не изключи формулата за експертно правителство.

В патовата ситуация ние сме губещи като граждани, тъй като работещо и стабилно правителство е за предпочитане, въпреки че това не трябва да е на всяка цена. Ако ще се съставя правителство от хора, които не могат да управляват, по-добре да се отива на нови избори.

“Как може политическа партия, имаща претенции да управлява, не знае как да го направи. Тя няма и хората, които да ѝ напишат една клета програма”, добави бившият финансов министър.

По думите на Дацов политиците са изключително рационални хора и даде за пример областта на фискалната дисциплина, където множество държави в Европа поддържат хронично високи нива на бюджетни дефицити.

Когато се случи кризата вследствие на лошите решения на другите, ние по същия начин ще понесем риска, губейки от цялата ситуация, въпреки че сме се придържали към фискална дисциплина.

“Няма нищо страшно с бюджета. Не толкова икономическите, а политическите предизвикателства са големи”, коментира той хипотезата, при която следващия парламент не успее да излъчи редовно правителство. 

Дацов очаква предстояща корекция на пазара на труда, но предвид исторически рекордно ниските нива на безработица из Европа, според него няма да доведе до драматични последствия.

Целия разговор вижте във видеото.