Политика

Политолог: Изчегъртването на ГЕРБ е невъзможно, но няма как да продължим и без реформи

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ трябва да положи значителни усилия за компромис, защото е видимо, че българското общество желае промяна. Това включва необходимостта от съдебна реформа, модернизация на институциите, действителни мерки за функционирането им по прозрачен и отчетен начин, включително усилия за борба с корупцията - ангажименти и изисквания, предвидени в Плана за възстановяване и развитие и условия за достъп до еврофондове.

Това заяви в ефира на “Добро утро, Европа” политологът Ваня Нушева от “Прозрачност без граници”.

По думите на Нушева е очевидно, че щом същият изборен резултат се възпроизвежда за пореден път, това са основните групи от българското общество, които имат предпочитания към определен тип политика, поради което е необходимо партиите да положат усилия за компромис по ключови политики.

"Желаните коалиции са много трудно постижими. На този етап политиците са тези, които трябва да проявяват гъвкавост и готовност за компромиси, за да има България едно по-стабилно управление, но и такова, което не се оказва от реформи", коментира Нушева.

Моят прочит на резултатите, които видяхме вчера е такъв, че не е възможно да има изчегъртване на ГЕРБ, но не можем да продължим по същия начин без реформи, без модернизация на публичните институции, без повече прозрачност и отчетност.

Ваня Нушева, "Прозрачност без граници"

Според политолога вчера сме станали свидетели на резултата от една кампания, насочена основно към твърдите ядра на избирателите, което прави и много трудни предстоящите преговори за съставяне на правителство.

“Необходимо е основните политически субекти да положат усилия и да отстъпят от тези много твърди и непоколебими позиции, които бяха заели”, призова тя и добави, че очаква много трудно съставяне на правителство.  

"Част от законодателните промени, които предстои да се реализират в това Народно събрание, са свързани с ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост”, подчерта Нушева нуждата от правителство, което може да разчита на стабилно парламентарно мнозинство.

Тя все пак прогнозира, че ще се състави нов редовен кабинет, но добави, че изявленията на “Продължаваме промяната” след края на изборния ден, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ или ДПС, минират тази възможност.

Нушева обърна внимание на по-малката разлика между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” в сравнение с предварителните социологически проучвания.  

Тя коментира още, че при “Възраждане” има разминаване между интензивното присъствие на кампанията на партията в медиите и особено интернет пространството от една страна и реалната подкрепа, която българските избиратели са ѝ дали, от друга.

“Тя е значително по-малка и това мисля, че е един добър знак за устойчивостта на българския демократичен модел”, отбеляза политологът.

“Машинното гласуване улесни много българските избиратели и особено секционните избирателни комисии”, убедена е Нушева.

“Това, което видяхме е, че всъщност от повече от 9000 машини, проблем имаше при 30-40 от тях в една част от края на деня”, посочи политологът. 

Смесено гласуване е възможно най-лошият вариант, смята Нушева. 

“Комбиниране на две технологии в изборното помещение, в една и съща секция. Видяхме това нещо, че се случи на вторите избори през миналата година през юли. В рамките на изборния ден настъпва хаос, защото част от избирателите предпочитат машинно гласуване, други хартиено, затруднявайки работата на комисиите”, допълни тя.