Политика

Мерджанов, БСП: Най-големият победител от вчера е партията на негласувалите

От Euronews България Euronews България

Вчерашният ден беше тържество на отчуждението, на обиденото българско общество. Най-големият политически победител е партията на негласувалите, което е наказание към всички политически представители. Много трудно партията победител ще състави правителство, което да има подкрепата на хората.  

Това заявиха в студиото на “Добро утро, Европа” Атанас Мерджанов от БСП и бившият министър на околната среда и водите от СДС Валентин Василев. 

“Необявяването на избирателната активност е един феномен, който забелязвам от последните 10 години. ЦИК върти на шиш всички граждани, необявявайки избирателната активност. Това поражда множество съмнения за нагласени резултати, приток на гласове от чужбина и на тази база да се формира една избирателна активност, която да съответства на всички формиращи общественото мнение в България”, коментира Мерджанов.

Едно е ясно - ниска избирателна активност, наказателен вот, ниска представителност и оттук нататък огромните трудности при съставянето на мнозинство в Народното събрание и на работещо редовно правителство.

Атанас Мерджанов, БСП

“Прочитът ми на резултатите не е оптимистичен. Много ниска активност - към, 16 ч. е около 25%, което означава, че трябва да управлява с подкрепата на 1 от 10 българи. При тези резултатите не виждам как може да се състави такова правителство”, отбеляза Василев и допълни, че най-големият губещ в тези избори е “Продължаваме промяната”, която регистрира спад от над 100 хил. гласа. 

По думите на Василев без ГЕРБ или "Продължаваме промяната" няма как да се състави работещо правителство. 

“Има един тревожен сигнал - “Възраждане” увеличава двойно своите избиратели, което засега обаче не застрашава геополитическата ориентация на България, защото това все пак са само 10% от 25% гласували”, добави той. 

Мерджанов отбеляза, че се надява да е настъпило изтрезняване във всички партии, които прескачат 4%-овата бариера.  

“За мен като представител на БСП е твърде тревожно нашето представяне, което е срив и падение. Не разбирам отказа на БСП да заеме позиция”, коментира той резултата на левицата. Все пак, Мерджанов е оптимист, че ще се състави правителство около ГЕРБ.

Аз си мисля, че на следващите местни избори София ще има нов кмет. В столицата "Продължаваме промяната и “Демократична България” надхвърлят почти два пъти гласовете на ГЕРБ.

Валентин Василев, СДС

Според Василев "Демократична България" има грях, че толкова много години не успявали и възпрепятствали едно голямо дясно обединение.

"Пълен хаос е в т.нар. дясно пространство", констатира политикът от СДС.

По думите на Мерджанов “Продължаваме промяната” са започнали да изземват лявата фразеология от БСП.

“Имаме една тежка подмяна. Дори и снощни бяхме свидетели на една лява фразеология от Асен Василев, което е твърде обидно и незаслужено за представителите на БСП, което е отговорност на Нинова и сегашното ръководство. БСП отстъпи много от политическия терен и позиции”, коментира той. 

“Ние се намирахме в една изключително шизофренна ситуация. От една страна не подкрепяме санкциите срещу Русия, от друга страна сме в правителството. От една страна не изнасяме оръжие за Украйна, в същото време нашият министър подписва разрешителните за износ на специална продукция. Ние сме фактора за социалните пенсии, а вчера Василев казва, че те ще са политическият опонент на ГЕРБ, който ще бъде социалният гарант”, допълни социалистът. 

Според него отговорността за загубите на партията вече не опира само до Нинова, а до цялото ръководство на партията. 

“Липсва доверие отстрана на българското общество към политическите представители. Това е най-големият грях на всички, които се занимават днес с политика и това много трудно ще бъде наваксано. Новите избори няма да са решение на този въпрос”, убеден е Мерджанов. 

Целия разговор вижте във видеото.