Политика

Анализатори: Вотът на ИТН се разпръсна при "Възраждане" и "Български възход"

От Euronews България Euronews България

“Възраждане” успя да консолидира потенциала на националистическия вот, но няма идеологическа вълна, насочена към тази партия. Това е наследството на ИТН, което се разпредели между партията на генерал Янев и “Възраждане”.  

Това коментираха в студиото на “Добро утро, Европа” социологът Стефан Георгиев и политологът Георги Проданов.   

“Освен да спрем да очакваме чудеса и изненади, посланието към цялата партийна система е, че или трябва да спрем с тази снежна топка от избори, или нещо трябва да се промени в начина на провеждане на кампания, което за мен беше голямата слабост на тези избори”, коментира Проданов. 

Социологът Стефан Георгиев отбеляза, че активността в чужбина не е била много висока, а ДПС падат от 90 хил. на 50 хил. гласа зад граница.

От изненада се превръща в закономерност изключително слабият резултат на БСП. Това е едно стабилизиране на катастрофални резултати от порядъка на 250 хил. гласа, което представлява реално 4% от имащите право на глас.

Стефан Георгиев, социолог

По думите на социолога “Демократична България” възпроизвеждат резултат, но за съжаление той не им дава картбланш, за да могат да претендират за особен успех.

“Математиката не излиза с оглед на заявените намерения. Добрата новина за ГЕРБ е победата, лошата новина за тях е, че не увеличават популярността си”, посочи Проданов и прогнозира, че ГЕРБ няма да успеят да съберат нужната подкрепа за съставяне на правителство с първия мандат. 

Социологът Стефан Георгиев отбеляза, че ГЕРБ са повили резултата си с едва 30 хил. гласа.

“Това, което видяхме вчера, е провал на целия политически елит”, категоричен е той и подчерта, че политическите партии и кампанията, която са водели, не са успели да мобилизират колебаещите се дали и за кого да гласуват граждани. 

“Резултатът на “Продължаваме промяната” е слаб, но властта винаги амортизира. Понякога краткото управление води до още по-бърза амортизация”, коментира социологът и уточни, че кабинетът “Петков” е управлявал в условията на множество кризи. 

Според Проданов при “Продължаваме промяната” се забелязва системен дефицит на комуникация. Той не изключи коалиция между ГЕРБ 

По думите на Георгиев няма да има правителство и ще има нови избори в началото на следващото правителството.

“Възраждане” могат да капитализират подкрепа дотогава, докато продължават да бъдат антисистемни. В момента, в който антисистемна партия започна с едната ръка да бъде системна, започва да ерозира много бързо”, подчерта социологът.

Проданов очаква дълго и мъчително прехвърляне на топката на мандатите и уговаряне на различни варианти, включително за евроатлантическа коалиция, което по думите му е единственото нещо на терена, което официално не е провалено в говореното на политиците.

Целия разговор вижте във видеото.