Политика

Политолози: Кампаниите и дебатите отвратиха хората от политиката

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Негласувайки не наказваме политиците, а наказваме обществото. Избирателната активност е катастрофално ниска, но за това можем да виним не само избирателите и ниската им политическа култура, а вината е по-скоро в политиците и техните политически проекти, които не могат да мотивират българския гласоподавател.

Това казаха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите Марая Цветкова и Милен Желев.

Политиците започват да напипват пулса на обществените проблеми, но не ги обясняват. Не предлагат устойчиви и дългосрочни решения. Това е цялостно, мога да критикувам всяка една партия по отделно. Но въпросът е в това, че тези обществени проблеми в последно време станаха много осезаеми от гражданите – усещат ги по джоба си и в общественото напрежение, което се насъбира и покрай войната в Украйна. Чухме назоваване на проблемите, а не послание, че можем да се справим с тях. Тези избори минаха под надслова, че те са преходни. За мен това беше основният проблем, каза Цветкова.

Определено има липса на мотивация и това е отговорност на политиците. Българските граждани са достатъчно узрели, за да разберат тъжната истина, че никой не може да им даде, това което един политик може да им обещае. Ако има една активност от, да речем, 100 000 човека, които гласуват с „Не подкрепям никого“, мисля, че щяхме да наблюдаваме различни процеси. За пореден път бяхме свидетели на слаби кампании и още по-слаби, да не кажа трагични, дебати, които отвращават нормалния гласоподавател от политиката, смята Желев.

Вижте цялото интервю във видеото и следете ефира на живо тук: