Политика

Социолог: ПП подсказват, че отиваме на нови избори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Виждаме много сложна коалиция, ако изобщо им такава. Видяхме една реабилитация на ГЕРБ. ПП също са със стабилен резултат, което показва, че част от българското общество продължава да мисли през призмата, през която те говорят. Виждаме и едно доста стабилно и силно ДПС, въпреки загубата на гласове от Турция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

Имаме удвояващо се „Възраждане“ от ноември миналата година и едно много слабо БСП – над 230 000 души са гласували за тази партия.

 

Гласоподавателите на „Български възход“ на Стефан Янев в най-голям дял идват от такива, които на предишните избори са гласували за ПП и от БСП.

Отливът от БСП пък се е насочил към „Възраждане“, а по-младите към ПП. Трябва да се има предвид и че БСП загуби част от електората си и заради въвеждането на машинното гласуване.

Ситуацията във вътрешнополитически и външнополитиески план е много по-различна и към евентуалната коалиция не трябва да се подхожда с проста аритметика за броя на депутатите. Разговорите ще бъдат много тежки, ако изобщо се стигне до някакви разговори. Реакцията на ПП беше слагане на край на разговора и опит да се подскаже, че отиваме на избори, говорейки вече предизборно и коалирайки ГЕРБ с ДПС. Затова трябва да се имат предвид червените линии на всяка партия и да се видят кои са обединяващите линии. Най-лесната е външнополитическата – евроатлантическата.

Не изключвам възможността след една-две седмици да влезем отново в разговори дали не отиваме отново към предсрочни избори, каза още Славкова.

Вижте цялото интервю във видеото.