Европа

Живот в изгнание: Журналисти търсят свобода извън Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
280130187 879041700155271 2194121332686193719 N Снимка: AP

Милиони украинци избягаха от страната си заради войната, но инвазията принуждава и много руснаци да бягат, особено тези, които работят в медии

Сред тях е и Лена. Приютява я Будапеща, където е доброволец в център за деца бежанци от Украйна. Лена е продуцент. Преди това е учила в Унгария, така че познава Будапеща. След избухването на войната взима решението си почти мигновено. Открито осъжда руската инвазия, позиция, заради която много руснаци я смятат за предател

 

Искам да кажа, за себе си, аз не говоря срещу страната, говоря срещу държавата, бюрокрацията, която взима решенията от наше име. Аз не съм украинка, аз съм рускиня и никога няма да бъда нещо друго.

Лена Василева, продуцент

В началото на войната беше закрита една от последните свободни руски медии, телевизия Дожд. Заместник-редакторът на новините избяга в Литва. Дмитрий Еловски казва, че въпреки, че сега е почти невъзможно да работиш като журналист в Русия, му е било много трудно да напусне.

 

За мен беше много трудно и много тъжно, защото прекарах месец в Русия, през който вече знаех, че трябва да замина. И този месец беше изпълнен с мъка и сбогувания. Сякаш опаковах всичко, опаковах и спомените в съзнанието си.

Дмитрий Еловски, бивш зам.-главен редактор на “Дождь”

Сега Дмитрий работи за YouTube канала на руския бизнесмен в изгнание Михаил Ходорковски. Тук той може да каже, че конфликтът в Украйна е война. Нещо, за което щеше да бъде наказан в Русия. Смята, че работата му която върши означава, че няма да може да се върне в страната, докато режимът на Владимир Путин не бъде свален.