Euronews Сега

Многолюдни протести по света в подкрепа на жените в Иран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От Париж до Бейрут и Истанбул – хиляди демонстрираха в подкрепа на жените на Иран и в знак на солидарност с протестите в Ислямската република. Десетки хора загинаха при сблъсъците с органите на реда в Иран, последвали смъртта на 22-годишна жена, починала в полицейски арест. 

В Иран продължават протестите срещу властта на аятоласите. Студенти влязоха в сблъсъци със силите на реда пред централния вход на университета в град Исфахан. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстриращите младежи. Десетки бяха убити при нощните протести, последвали смъртта на 22-годишната Махса Амини.

По света се проведоха шествия и митинги в знак на солидарност с протестиращите в ислямската република. Няколко хиляди души демонстрираха в Париж в подкрепа на иранските жени.

В Ню Йорк също се събраха в знак на солидарност с протестиращите в Иран, като шествието премина от 14-та улица до парка Уошингтън Скуеър в Манхатън.

В Бейрут хората се събраха пред Националния музей. Ливанските жени разпънаха голям транспарант с лозунг „Жени, живот и свобода“, изписан на кюрдски, арабски и фарси.