Европа

Изборите в Босна: Размествания в тричленното Председателство на страната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

3.1 милиона босненци гласуваха на изборите за членове на Председателството и за състав на парламентите на трите субекта на федерацията. От страна на босненските мюсюлмани в председателството влиза опозиционният кандидат Денис Бечирович, докато Боряна Крищо най-вероятно ще бъде представителят на хърватите. 

Умереният Денис Бечирович спечели мястото на босненския мюсюлмански представител в тричленното Председателство на Босна и Херцеговина, побеждавайки досегашния титуляр Бакир Изетбегович. Бечирович бе подкрепян от 11 опозиционни партии начело с неговата Социалдемократическа партия. Изетбегович призна загубата си, изтъквайки, че е трудно да се бори срещу 11 субекта. Бечирович обеща промяна и призова ЕС да даде на страната статут на кандидат-член.

 

Обединената опозиция има най-голям брой гласове и печели място в председателството на Босна.

Денис Бечирович – зам.-председател на Социалдемократическата партия и кандидат за представител в Тричленното председателство

Искам да ви кажа, че всички трябва да се променим към по-добро. Вижте нашите реки, най-красивите в Европа, но са пълни с боклуци. Това не е по вина на Додик, Изетбегович или Чович. Всички в тази страна трябва да се променим. Знам какво трябва да направим и трябва да продължим напред – към промяната.

гражданин на Босна

За хърватски представител в Председателството предимство има Боряна Крищо от националистическата Хърватската демократична общност, която засега печели 51.36 процента, а умереният Желко Комшич от Демократичен фронт я следва с 48.64 на сто.

Сръбски представител в Председателството ще бъде Желка Цвиянович от Съюза на независимите социалдемократи на Милорад Додик, докато той самият обяви, че е спечелил изборите за президент на Република Сръбска.

 

Такъв резултат и такава тенденция гарантират абсолютно нашата победа. Кандидатът на партията – т.е. аз – спечелихме тези избори. Като президент на Република Сръбска ще направя всичко така, че тя да продължи да бъде стабилна, да води собствена политика, да си сътрудничи с нашите важни партньори – Сърбия, Русия, Унгария.

Милорад Додик – лидер на Съюза на независимите социалдемократи и кандидат за президент на Република Сръбска

Конкурентката на Додик за президент на Република Сръбска Йелена Тривич обяви победа на база на данни от нейната Партия за демократичен напредък.

Босненците избираха сръбски, хърватски и мюсюлмански представител в колективното тричленното Председателство на страната. Освен това гласуваха и за свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска избираха и президент и вицепрезиденти.