Политика

Евелина Славкова, "Тренд": Не изключвам "Възраждане" да са втора политическа сила

От Euronews България Euronews България

Кампанията оказа някакво влияние, но не толкова драматично. По-скоро големият завой, който доведе до тези резултати, се случи още през април, когато заради загубата на електоралния си потенциал „Продължаваме промяната“ падна до втора позиция след ГЕРБ.

Така коментира в ефира на Euronews PrimeTime социологът от „Тренд“ Евелина Славкова данните от последното проучване на агенцията за електоралните нагласи в страната само 2 дни преди вота в неделя.

Процесът на ерозия на подкрепата за „Продължаваме промяната“ започна да се задълбочава след вота на недоверие, подчерта социологът.

По отношение на „Възраждане“ Славкова отбеляза, че резултатът им не е вследствие на кампанията, а от последователната им активност още след изборите през ноември миналата година.

Според социолога от „Тренд“ една от причините за по-високия резултат на „Възраждане“ се дължи на това, че те са изразител на една част от общественото мнение, която не е толкова проатлантически насочена.

„Те имат по-специфични позиции по отношение на войната в Украйна, по отношение на голям брой от темите, които бяха част от нашия политически дневен ред в последните 6 до 9 месеца“, добави Славкова.

По нейните думи регистрирането на повишена подкрепа за „Възраждане“ в последното проучване се дължи по-скоро на това, че по-голям процент от хората вече признават, че ще гласуват за тази формация.

„Възраждане“ е една от формациите, криещи немалък скрит вот, който може да промени подредбата на партиите“, уточни социологът и допълни, че не изключва възможността „Възраждане“ да бъдат втора политическа сила на предстоящите избори.

Имайте предвид, че около 20% от гласуващите решават в последния момент за кого да гласуват. Там може да има скрит потенциал, който да се налее в подкрепа на „Възраждане“.

Евелина Славкова, социолог от "Тренд"

Славкова припомни, че проучванията на социологическите агенции се отнасят само до електоралните нагласи в страната и не включват вота от чужбина, който може да окаже немалко влияние на крайния резултат, въпреки че по думите ѝ това няма до доведе драматични промени.

По отношение на БСП социологът подчерта, че партията губи между 60-70 хил. гласа само от това, че се гласува с машини.

Но това също не са процеси на няколко месеца, а трайни тенденции още по-назад във времето в превръщането на БСП в една много по-малка политическа партия от това, което сме наблюдавали назад във времето.

Евелина Славкова, социолог от "Тренд"

Славкова посочи, че вероятно 6+2 партии в следващия парламент, като участието на ИТН и „Български възход“ не е сигурно.

„При ИТН също има скрит вот, който се дължи най-вече на личните фенове на Слави Трифонов, които могат да се мобилизират и да излязат да гласуват в неделя“, коментира социологът от „Тренд“.

При формацията на Стефан Янев е възможно да има мобилизация на твърдите избиратели на Румен Радев, които да припознаят формацията като партия близка на президента, отбеляза Славкова.

„На 3 октомври със сигурност ще си говорим за ниска избирателна активност“, убедена е тя.

Вижте цялото интервю във видеото.