Политика

ЦИК започва изпращането на машини в местата за гласуване

От Euronews България Euronews България

В навечерието на предсрочните парламентарни избори подготовката за вота зад граница е на финалната права. Извън България броят на секциите е 755, като от тях 238 са с два броя машини, а 517 - с една.

„Вече са разпратени хартиените бюлетини, разпратени са и машините за гласуване извън страната. Тези в страната предстоят да бъдат разпратени“, заяви днес на брифинг с журналисти заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Общият брой на секциите у нас е 11 636, от които в 9396 ще се гласува с по една машина, а в 2 240 - с по две.

Така се оказва, че общо ще използваме на тези избори 11 013 машини, от които в страната са 10 474 и извън страната 539.

Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК

7 милиона хартиени бюлетини са разпечатани за изборите. Ако се появи технически проблем с машина в изборния ден, информация се подава само към ЦИК и те решават дали да се премине към гласуване с хартиена бюлетина.

Навсякъде във всяка секция, независимо от това дали е машинна или хартиена ще има достатъчен брой хартиени бюлетини, така че ако някъде има проблем с произвеждането на машинно гласуване, секцията ще може да мине на хартия.

„Навсякъде във всяка секция, независимо от това дали е машинна или хартиена ще има достатъчен брой хартиени бюлетини, така че ако някъде има проблем с произвеждането на машинно гласуване, секцията ще може да мине на хартия“, коментира Томов.

Продължава да тече срокът за подаване на заявления за хора с трайни увреждания, както и на тези поставени под карантина и задължителна изолация. Те ще могат да заявят желанието си за участие във вота и в изборния ден.

И на 2 октомври лице, което е поставено под карантина, стига да има в населеното място секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания, то може да подаде заявления до общинската администрация да гласува.

Росица Матева, говорител на ЦИК

В петък ще започне транспортирането на машините за гласуване към районните избирателни комисии, съобщиха от МВР.

Машините ще бъдат предадени в същия ден в 26 области в у нас, а в събота – в София – град и София – областТова ще се случи по предварително утвърден логистичен план, като полицейски ескорт ще съпътства устройствата.

В деня на изборите машини няма да се сменят. Ако има проблем в избирателните секции, ще се минава на хартиени бюлетини.