Политика

В 290 секции в чужбина ще се гласува с машини, ЦИК показа бюлетините за вота

От Euronews България Euronews България

Първият етап на организация за вота в чужбина приключи, 55 хиляди са внесли заявления за гласуване. 

В 62 държави ще могат да гласуват българите зад граница. Най-много секции по традиция ще има в република Турция - 165, във Великобритания 120 и 77 секции за гласуване в Германия.

Предстои втория етап от подготовката на изборите. Той и за нас е по-сложният, по-натовареният етап. Става въпрос за назначаването на членовете на СИК, изпращането на машините и наблюдателите зад граница, командироването на представителите на държавата.

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР

Над 525 машини ще бъдат изпратени зад граница, съобщиха от външното министерство.

"Тази дейност трябва да призная, че ни затруднява много, не мога да го отрека. Става все по-трудно да изпращаме машините зад граница", призна Кондов.

Междувременно Централната изборателна комисия показа машините за гласуване. На екрана пред гласоподавателите ще се появят партиите в няколко страници, след това и номерата на преференциите. След като трябва да се натисне бутона “гласувай”.

"Трябва да чуете звуковия сигнал. След това взимате разписката, преглеждате дали всичко е наред, сгъвате я с текста навътре и отивате да гласувате в урната", обясниха от ЦИК.

И тази година в цялата страна ще има разяснителна кампания за гласуването.

"На 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи, съответно от там, по графиците, които са утвърдени ще бъдат разположени във всички населени места , за да се гфласува пробно от всички избиратели", увери говорителят на ЦИК Росица Матева.

На този фон – в бюлетините за чужбина няма преференциален вот. До петък се очаква решение за изборните секции в чужбина.