Политика

На финалната права: Какви бяха посланията в предизборната кампания?

От Euronews България Euronews България

Отговориха ли кандидатите за наши избраници как ще изведат страната от кризите и промени ли кампанията настроенията в обществото?

Темата коментираха в ефира на Euronews PrimeTime екпсертът по комуникации Пепи Димитрова и политологът Ивайло Илиев.

„Чухме отговори в двете категории – какво направихме и какво ще направим по-добре. Това бяха двете групи политически играчи“, коментира Димитрова.

Тя подчерта, че теми като геополитиката, която е била в центъра на комуникационните стратегии на голяма част от партиите, се оказва интересна и важна за едва 15% от избирателите, според социологически проучвания.

Въпросът за сметките се оказа важен за около 60% от избирателите. Именно за тях не чухме съществени отговори.

Пепи Димитрова, екпсертът по комуникации

По думите на Димитрова предните два предсрочни избори са били твърде емоционални, но сега претендентите за топ 3 места са представили управленски програми.

Експертът по комуникации очаква много ниска избирателна активност.

„Но тук трябва да отчетем и умората – всички се измориха“, подчерта тя.

Кампанията си в този вид, като че ли не е много по-различна от предишните три. Малко по-изпразнени от съдържание дебати и мобилизиране на твърдите ядра на партиите, както и явно нежелание за привличане на периферия от избиратели.

Пепи Димитрова, екпсертът по комуникации

По думите на политолога Ивайло Илиев една от основните разлики сега е войната в Украйна и по-специално преди и след ескалацията с т.нар. референдуми в окупираните от Русия територии и обявяването на частичната военна мобилизация.

„Все по-отчетливо и ясно става, че сякаш в последните седмици от кампанията повечето политически партии очевидно избягваха да говорят за войната. Дали от страх от загуба на гласове или защото нямаха ясна позиция по темата – причините са различни“, коментира Илиев.

Според Димитрова политическите лидери не дават вид да са склонни на разговор, но това може да е само на преден фон.

По нейните думи, ако разделителната линия при съставянето на следващото правителство бъде геополитиката, тогава коалиция ще може да се състави изключително бързо, защото всички партии, с изключение на тези с електорална тежест под 10%, поддържат твърдо евроатлантическата ориентация на България.

„Опасявам се обаче, че със силните лидерски изяви напоследък, по-скоро ще бъде затруднен процесът и ще бъде въпрос на много мъдрост и разум, които не знам дали ще проявят политическите лидери“, коментира експертът по комуникации и подчерта, че е много важно следващият кабинет да има по-дълъг хоризонт от 6 месеца.

„Според конституцията в България, когато нямаме правителство, нямаме и парламент. България доста дълго остана без законодателна власт и това вече се отразява на ключови процеси. Липсата на работещ парламент е съществен проблем за страната“, отбеляза Димитрова.

Илиев допълни, че нови избори ще са много пагубни, защото хората продължават да се демотивират допълнително.

Целия разговор вижте във видеото.