Политика

Защо (и) на тези избори няма да има лидерски дебат

От Euronews България Euronews България
Borisov Petkov Kolaj Снимки: БГНЕС

Тежки взаимни упреци и дори обиди си размениха през целия ден лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

Поводът – настояването на Петков да се проведе лидерски дебат между него и Борисов преди изборите.

 

Ние сме готови и излизаме, но трябва да е с Борисов. Който решава какво да се случва в една партия, не трябва да се крие зад хората.

Кирил Петков пред Дарик радио

Петков добави, че според него лидерът на ГЕРБ се страхува от директен диспут.

В следобедните часове чрез фейсбук дойде и категоричният отказ на Бойко Борисов.

Господа Петков и Василев, как си представяте да дебатирам с Вас, които поръчахте и организирахте незаконния ми арест?! Потвърден като незаконен  на две съдебни инстанции. Бих дебатирал с всеки гражданин, спазващ законите и конституцията на страната. Вие не отговаряте на този профил.

Бойко Борисов във фейсбук

Сблъсъкът обаче не спира дотук. Сред стотиците коментари под този негов пост се появява един от официалния профил на „Продължаваме промяната“. В него партията на Петков и Василев отново обвинява Борисов, че се страхува да се изправи директно срещу тях пред камерите. И му задава 9 въпроса, свързани с управлението на ГЕРБ. Последният е „Кога ще се пенсионирате?“

Същият текст е публикуван и в официалния профил на Кирил Петков. В него обаче липсва отговор на Борисовия въпрос за незаконния му арест. Няма и коментар на обвиненията му за „конституционните и законови нарушения“, извършени от Петков и Василев.

Самият Бойко Борисов не е участвал в предизборен дебат от 2009 година, когато за последно се изправи срещу лидера на БСП Сергей Станишев.