Политика

Социолог: В предизборната кампания разочарованието измества надеждите

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Предизборната кампания протича в една перманентна липса на време. Причините са кратките срокове, които Конституцията поставя и периодът, който съвпада с този на отпуските. И така кампанията протича в един доста къс спринт.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Елена Дариева.

Остават две седмици до вота, а наблюдаваме една доста вяла кампания. Наблюдаваме и как разочарованието измества миналогодишните надежди. Това, което различава тази кампания от предишните три е, че тя протича в една силно различна икономическа и политическа ситуация. Не само във външнополитически план заради войната в Украйна, но и във вътрешнополитически. Миналата година лайтмотивът беше желанието за смяна на модела на управление, а в тази кампания доминират икономическите и финансовите притеснения на хората.

 

Основните притеснения са три. На първо място инфлацията. На второ място цените на енергоносителите и третата тема е здравеопазването. Това са топ 3 приоритетите, за които гражданите очакват да чуят отговори от политиците.

От началото на годината наблюдаваме ерозия в рейтингите на всички политически партии. Имаме липса на управленска алтернатива. Нямаме лидерство, което да е достатъчно устойчиво и това разколебава избирателите. Опасенията ми са, че това ще довее до отлив от гласуване, каза още Дариева.

Вижте цялото интервю във видеото.