Европа

Инфлацията в еврозоната достигна 10% през септември

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Inflacia (1) Колаж: БГНЕС

Инфлацията в еврозоната се повиши с рекордните 10% през септември.

Това показват официални данни на Евростат. Увеличението на цените достигна двуцифрени стойности заради нарастващите цени на енергията.

Според Евростат годишната инфлация в еврозоната достигна най-високото си ниво. Отчита се зашеметяващо 40,8% увеличение на цените на енергията. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се смята, че са се покачили с 11,8% на годишна база.

Статистическата агенция на Европейския съюз изчислява, че инфлацията в 19-те държави от еврозоната е достигнала 10,0% през септември спрямо 9,1% през август.

Балтийските страни остават най-силно засегнати, като в Естония, Литва и Латвия инфлацията е съответно 24,2%, 22,5% и 22,4%.

Най-ниското равнище от 6,2% се наблюдава във Франция, а след нея се нареждат Малта и Финландия (7,3% и 8,4%).

Последните данни бяха публикувани точно в момент, когато министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение на извънредна среща в Брюксел за ограничаване на високите цени на електроенергията.

Те включват задължително намаляване на търсенето на електроенергия, ограничаване на приходите на производителите на електроенергия, които не използват газ и улавяне на т.нар. свръхпечалби на производителите на изкопаеми горива – последните две мерки целят преразпределяне на милиарди евро към уязвимите домакинства и предприятия.

Последните данни за инфлацията в еврозоната вероятно също ще засилят натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме още повишения на лихвените проценти. Базираната във Франкфурт институция извърши най-рязкото си повишение досега (и първото от 11 години) по-рано този месец, като повиши трите си основни лихвени проценти със 75 базисни пункта.