Икономика

Финансист: Вдигането на доходите само помпа инфлацията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Основните двигатели на икономиката на Европа, с които сме свързани, отчетливо се забавят.

Това каза в студиото на Euronews Bugaria финансовият анализатор Любомир Дацов.

В Германия за последното тримесечие икономическият растеж спадна на около 1%. Все още няма отрицателни стойности, те се очакват, но видим е пътят на забавяне. Още повече, че и в Америка и в Европа, Европейската централна банка, вдигна рязко лихвите в стремежа си да овладее инфлацията.

 

Много от тези мерки са закъснели. Инфлацията е нещо като горски пожар. В планината е много трудно да решиш проблема, това което правиш е да ограждаш пожара, прокарваш просеки, за да не се разпространи. Нещата и в Америка, и в Европа трябваше да се случат преди година и половина, сега просто берем плодовете на незнанието на политиците и чисто популистките им решения.

У нас дисбалансите в икономиката и това, че не сме достатъчно ефективни, регулатвината рамка и бизнесмоделът, по който функционира енергетиката, правителствата от 2021 г. досега, без служебното – политиката да искам да ви дам под формата на изпреварващо повишаване на доходите в различните сфери – това са факторите, оказващи натиск върху инфлацията у нас.

 

Трябваше да се реагира от рано, за да се прекъсне процесът и да не се остави да се развие. Увеличаването на пенсиите също е една от причините – като наливаш масло в огъня какво правиш?

Майсторството не е да погасиш инфлацията, защото в най-лошия случай тя си затихва сама, в най-добрия също. Можем само да скъсим периода, но допуснеш ли да има инфлация, нищо не можеш да направиш и трябва да я оставиш да се случи. Трябва да приложиш правилната политика, която е в случая идващата рецесия.

В момента трябва да се минимизират загубите от инфлацията и да не се правят грешки. Понеже сме в предизборна обстановка искам да кажа на хората, че всеки който им обещае, че ще им увеличи доходите изпреварващо, да знаят, че ги лъже. Всъщност помпа допълнително инфлацията, което ще доведе до допълнителното им обедняване.

Според Дацов процесите на рецесия у нас ще се забавят, а охлаждане на икономиката ще настъпи най-рано през октомври. 

Вижте цялото интервю във видеото.