Икономика

Лъчезар Богданов, икономист: Инфлацията в България е по-висока заради потребителската кошница

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Инфлацията в България е по-висока от средната за ЕС, защото потребителската кошница на българите в по-голяма степен се състои от храни, от разходи, свързани с дома, и то от по-базови, по-евтини продукти.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономиката по повод най-новите данни за инфлацията.

Рекордна годишна инфлация от 17.7%, а месечната за август  е 1.2%. Това стана ясно от данните на Националния статистически институт. Това е най-високата стойност на показателя от 1998 г. насам. Инфлацията е измерена чрез Индекса на потребителските цени.

През август най-голямо е увеличението на цените в групите: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива  -5.2%, разнообразни стоки и услуги  -2.3% и жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности  -1.8%. Намаление на цените е регистрирано в групите транспорт -3.8%) и облекло и обувки -2.3%.

 

Ето какво още каза той:

През август видяхме противоположно движение на цените на някои групи стоки. Спадът на цените на петрола в глобален план започна да дава отражение, макар и не твърде силно в България. При зърнените храни също има спад. В същото време имаме повишение на цените на дървата за огрев и твърдите горива, което е важен компонент за част от домакинствата. Второто нещо, което трябва да се отчете е, че имаме вече в България, а също в еврозоната и особено в Съединените щати, една вторична инфлация, която не е пряко свързана с ръста на цените на енергията и на базовите суровини.

Вече говорим за „преляла инфлация“, което е притеснително и вероятно това ще даде основание за повишаване на лихвите – и от ЕЦБ, и от Федералния резерв. Това е доста вероятен сценарий.

До преди няколко месеца очакването беше, че ще се размине без такива стъпки, но сега изглежда вече инфлацията е „преляла“ до такава степен, че и до такива по-сериозни мерки може да се стигне.



Цялото интервю вижте във видеото.