Euronews Primetime

Премиерът на Молдова пред Euronews: Очакваме тежка зима

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Република Молдова се готви за тежка зима на фона на висока инфлация и повишени цени на енергията. В интервю за Euronews министър-председателят Наталия Гаврилица каза, че страната е изцяло зависима от руския газ и в момента преговаря с „Газпром“, който обаче може да намали доставките за Молдова от 1 октомври.

 

Предвид глобалната ситуация - войната в Украйна, цените на енергията, разходите за живот - очаквате ли трудна зима?

Мисля, че цяла Европа очаква тежка зима, но за Молдова ще бъде още по-тежка. Докато много европейски страни са частично зависими от руския газ, при Молдова тази зависимост е 100-процентова и има риск договорът с „Газпром“ да бъде едностранно прекратен. Така че, правим планове за извънредни ситуации и различни сценарии при намаляване на доставките или пълното им спиране. Затруднява ни не само достъпът до енергийни ресурси, но и тяхната цена. В Молдова инфлацията надхвърли 34%, а цените на енергията се повишиха и са абсолютно непосилни за гражданите и бизнеса. Така че, целим да поддържаме стабилността и мира в страната и да гарантираме, че енергийните ресурси са достъпни, макар и с помощта на правителството.

Цената на газа се повиши в цяла Европа, включително и в Република Молдова. Доколко става въпрос за политика?

Много е трудно да се каже. Наблюдаваме пазарите. Виждаме, че тези пазари, ако щете, полудяват - цените през лятото надминаха даже и най-високите цени от зимния период. Има много несигурност, пазарът е по-малко надежден, има много търговци, които се оттеглиха от него. При тези обстоятелства всички се питаме това наистина ли е пазар и дали по-твърдите регулации може да помогнат. Разбира се, виждаме, че темата се използва като лост за влияние и дори като оръжие в тази война, която Русия започна в Украйна.