Общество

Бивш военен министър: Русия трябва да разбере, че няма как да спечели тази война

От Euronews България Euronews България

Резултатите от референдумите в Украйна дават възможност на президента Владимир Путин за разгръщането на война, но този път защитна, а не нападателна.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият военен министър Николай Свинаров. По думите му не е изключено в тази ситуация руският държавен глава да използва различни видове оръжия, включително и ядрени такива.

„Нe е възможно да няма манипулации, защото съотношението на населението не отговаря на представените резултати от референдума“, коментира той обявените резултати от „допитванията“ в окупираните територии на Украйна.

В края на краищата Русия се оказа в тежко състояние, което никой по света не е очаквал, с оглед възможностите на руската армия за противодействие на защитата на Украйна.

Николай Свинаров, бивш военен министър (2001 - 2005)

Според бившия военен министър мобилизацията в Русия ще доведе до повече повече жива на терен.

„Украйна получи важна и съществена помощ от своите западни партньори като въоръжение и техника и това ѝ даде предимство в последния месец“, посочи Свинаров.

По думите на бившия военен министър в евентуални мирни преговори Русия ще държи на признаване на новоприсъединените чрез референдуми украински територии.

„Действително трябва да се намери време и посока, в която едновременно с цялата строгост и усилия, насочени против президента Путин и руското ръководство, да се намери и възможност за даване на някакъв шанс за преговори. В някои от позициите трябва да се направи компромис и от двете страни“, смята Свинаров.

Според него е въпрос на дипломация да се изчисти статутът на окупираните към момента от Русия територии.

„Да се направи една точна оценка на сключените преди това договори, които бяха едностранно нарушени от Русия и на тази база да се намери възможност или за някакво отделяне с особен статут на тези територии, или разделянето им“, предложи Свинаров.

Той не очаква пряка военна намеса на САЩ в Украйна. 

„България трябва да изясни своята позиция и да разбере кой е българският национален интерес“, коментира Свинаров позицията на България.

За русофилите в България националният интерес да се слушаме какво прави Русия. За русофобите – точно обратното.

Николай Свинаров, бивш военен министър (2001 - 2005)

По думите на Свинаров в България продължава да има значителна част от населението, която не по културни и етнически принципи, а по-скоро покрай интерес и примирение продължава да проявява русофилство по-голямо от необходимото.

„България трябва да се присъедини към позициите на ООН и ЕС. Ние трябва по един по-достоен начин политически и военно да заемем нашето място“, посочи бившият вонен министър.

Според него към днешна дата не можем да разчитаме на руските енергийни източници, защото те не са сигурни и се използват политически от Русия.

Освен засилване на санкциите срещу Русия, по думите на бившия военния министър трябва да се търси и механизъм, с който президентът Путин да бъде мотивиран да застане на масата на преговорите.

„Очевидно подобна война няма как да свърши без дипломатическата част и преговорите“, отбеляза Свинаров.

„Изключително важно е Русия да разбере, независимо от негативите за руското ръководство от това, че тази война няма как да бъде спечелена от Русия“, подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото.