Общество

Пламен Димитров, КНСБ: Всеки да поиска от работодателя си увеличение на доходите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Българинът има лична инфлация, освен това, което вади НСИ и Евростат и тя зависи от това какви стоки и услуги масово потребява. 20-те стоки и услуги, които най-често потребяваме в ежедневието са поскъпнали близо 50% на годишна база. Има стоки от тях, които са минали и 100%.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Всички усещаме обедняване и няма как да е по друг начин. За нас ключовият въпрос е да се компенсира поне инфлацията за всички, без изключение. Протестната кампания, която започнахме преди седмица има такава цел. На всички нива и в частния сектор, където положението е малко по-добро – над 17% е ръста на заплатите в индустрията, в услугите картинката е около 14.5%, а в държавния сектор е най-зле – малко под 8% са компенсирани доходите.

 

Това е нашият апел, всеки да поиска от работодателя си сам или със своите колеги увеличение на доходите си, поне толкова колкото да покрие инфлацията. Смятам, че всеки един разумен работодател би направил това.

Нашата пазарна икономика не е толкова пазарна, колкото трябва да бъде. Регулаторите Комисията за защита на конкуренцията, за финансов надзор и т.н. не работят добре. По цялата верига на ценообразуване има спекулативни елементи. Нямам обяснение иначе как в земеделския сектор само между 15 и 20% от продажната цена стига до земеделските производители.

Фиксираните цени са епизод от миналото, който не води до нищо добро. Трябва регулаторите да се намесят в прозрачността на ценообразуването.

Вижте цялото интервю във видеото.