Политика

Атанас Зафиров, БСП: С повишаване на доходите и потреблението ще се справим с инфлацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Познавам прекрасно проблемите на Враца и всички български региони. Във Враца са особено видни проблемите с неравенството и икономическото изоставане. Там има голям проблем с купения вот.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Атанас Зафиров, заместник председател на БСП, който е от Бургас, но оглавява листите във Враца за предстоящите избори.

Според мен това ще бъдат най-непредсказуемите избори. Спомнете си, че на предните избори резултатите се разминаваха значително от социологическите. Надявам се, че БСП ще има много добър резултат на тези избори, така че ще бъдем сериозен фактор и в следващото управление на страната. Надявам се, че постигнатото от БСП в управлението от последните 6 месеца ще бъде оценено по достойнство и ще получим добър резултат.

Най-добър диалог имаме с партиите, с които участвахме в предишното управление. Няма да имаме диалог с ГЕРБ и ДПС. БСП от дълги години води битка с модела „ГЕРБ“, модела на задкулисието и порциите за обръчите от фирми. Обявили сме, че ще се допитаме до нашите членове и симпатизанти накъде да тръгне БСП. ИТН са партията, която бламира предишното правителство и обслужи интересите на статуквото, така че предполагам, че с тях разговори няма да бъдат водени.

Референдумите в четири украински области не е тема, която вълнува българските граждани. Това е тема, която се преекспонира в телевизионните студия и в публичните диспути. Хората се интересуват от икономическата действителност, от неравенствата, от нарастващите цени на енергоносители и стоки от първа необходимост. Затова и в БСП сме изготвили програма, ясно разписана, още в първите 100 дни на следващото правителства по отношение за помощта за домакинствата, за тавана на цените на газ, парно, вода и подкрепата за бизнеса.

Българският национален интерес изключва България да участва в каквито и да е войни. По никакъв начин да не бъдат толерирани военни действия и България да бъде проводник на такива. В момента е време за диалог и дипломация. БСП като партия на мира настоява за дипломатично решение на тази ситуация.

Русия може би спря газа, защото България не изпълни условията, поставени от продавача. Странното е, че голяма част от европейските ни партньори намериха начин диалогът да продължи и доставките да продължат, защото от тези санкции и прибързани действия страдат обикновените граждани.

Една от мерките за справяне с инфлацията е повишаването на доходите и увеличаване на потреблението. За успешна борба с инфлационните процеси е нужна работеща икономика. Затова мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат.

Вижте цялото интервю във видеото.