Добро Утро, Европа

Украинските сили водят тежки сражения в Донецка област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна представи пред посланиците на 30 държави партньори проект за създаване на специален международен трибунал. Неговата цел ще бъде търсене и подвеждане под отговорност на всички лица, започнали престъпната война срещу Украйна, обясни президентът Володимир Зеленски. 

Украинските сили водят тежки сражения с противника в Донецка област. Въпреки че руснаците отстъпиха по редица направления на бойните действия, в Донбас продължават масираните обстрели по военни и цивилни цели в украински градове и села. Поредният такъв бе извършен срещу жилищни блокове в Краматорск, при което има ранени мирни жители.

 

Ситуацията е особено напрегната в района на Донецк. Правим всичко, за да ограничим вражеската активност. Това е нашата цел номер 1 в момента, тъй като Донбас все още е цел номер 1 на окупаторите. Въпреки очевидната безсмисленост на войната за Русия и липсата на инициативност, командването на руската армия все още ги тласка към смъртта. Постоянните опити за руско настъпление в района на Донецк със сигурност ще останат във военната история като едно от най-циничните убийства на собствена жива сила.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски даде информация за важно дипломатическо и дипломатическо събитие, състояло се в сградата на президентството – представяне пред посланиците на 30 държави партньори на Украйна на проект за създаване на специален международен трибунал за наказателно преследване на Русия за агресията срещу Украйна.

Според Зеленски, работи се за създаване на такива международни правни инструменти, с които да разполага бъдещият специален съд, за да бъде търсена отговорност на всички, започнали престъпната война срещу Украйна и застрашили международния правов ред.