Добро Утро, Европа

Последен ден гласуват в непризнатите от Запада референдуми в Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Последен ден за гласуване референдумите за към Русия на Донецката и Луганската народна република и на Херсонска и Запорожка област. Организаторите на вота вече ги признаха за действителни, след като по техни данни избирателната активност навсякъде надвишава 50%. Западът е категоричен, че няма да признае за валидните резултатите от референдумите.

За пети и последен в украинските територии - Донецк и Луганск, както и областите Запорожие и Херсон, частично окупирани от руската армия, се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. 

Досега местните гласуваха от домовете си, като между тях обикалят представители на местните окупационни власти.

 

Много искаме и много се надяваме всичко да е наред.

Татяна

Разбира се за Русия, при старото правителство всички избори бяха фалшиви. Идвахме на избори, мислейки си, че ще бъде едно, но на следващия ден се случваше нещо съвсем друго.

Марина

Мисля, че ще има подобрение, ще ни се даде възможност да поживеем малко, защото вече нямаме сили. Писна ни от лъжите им.

мъж

Само днес, се допускат хора до урните в организираните участъци.

Руският парламент може да обсъжда проектозакон за присъединяване на окупираните райони още в четвъртък. 

Западът е категоричен, че няма да признае за валидните резултатите от референдумите.

Те се разглеждат като претекст за анексиране на териториите.  От Кремъл са използвали тази тактика и преди. През 2014 г. проведоха референдум в района на Крим, за да оправдае анексирането на полуострова. Ход, който по-голямата част от света, определи като незаконен.