Европа

Зеленски осъди псевдореферендумите в окупираните територии на Украйна

От Euronews България Euronews България

Властите в окупираните от Русия райони в украински Донбас насърчават хората да гласуват на това, което наричат "референдум" за анексиране. Ходене от врата на врата поради „съображения за сигурност“. Руската държавна телевизия показа кадри от Мариупол и Донецк, които трябва да демонстрират някаква нормалност.

В окупираната от Москва Запорожка област също се гласува на т.нар. референдуми за анексия. Въпреки това там продължават обстрелите. Подновените атаки близо до Запорожката атомна електроцентрала засилват страховете за потенциална авария.

Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите – те ще бъдат еднозначно осъдени, както и на престъпната мобилизация, която окупаторите се опитват да проведат в Крим и други части на Украйна, които засега контролират.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

САЩ предупредиха, че ще наложат допълнителни санкции на Русия, ако тя анексира териториите, където се провеждат фиктивните референдуми.

Видеозаписи, разпространени от Кремъл, целят да покажат граждани, които доброволно се записват, за да отидат на война. Това, въпреки широко разпространените протести и негативните реакции в социалните медии.

В контраст с официалната пропаганда, опашки като тази на границата между Русия и Грузия, се увеличават. Стотици руснаците искат да напуснат родината си.

Откакто в сряда Путин разпореди частична мобилизация, еднопосочните билети за чужбина рязко поскъпнаха или свършиха бързо.