Euronews Primetime

Историк: Независимостта опровергава мита за слабата българска дипломация

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Ние доста пъти обвиняваме българската дипломация – в нашето съвремие, пък и в исторически аспект, че тя обикновено проваляла българската външна политика. Това за мен е един мит, даже стереотип, който събитията около 22 септември очевидно не само, че не го потвърждават, а и говорят за точно обратното.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Светослав Живков, историк и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Изключително добре замислена дипломатическа акция, която не приключва със самото обявяване на Независимостта. В следващите няколко месеца има доста сериозни препятствия и рискове пред България. На два пъти Османската империя и България мобилизират частично (вижте каква алюзия с нашето време) своите войски в Тракия. Има известен риск от война, който е преодолян с помощта на Великите сили, които съветват Високата порта да търси дипломатическо решаване. И в края на краищата ние постигаме едно утвърждаване на българската независимост при сравнително благоприятни условия“, аргументира се историкът.

 

Изборът на 22 септември за обявяване на Независимостта става в последния момент, както често става при такива знакови събития. Разбира се, българската независимост не се подготвя от днес за утре. Години по-рано българската държава започва фактически да къса своите зависимости от Османската империя – още от Съединението и особено при управлението на Стамболов.

„През лятото и есента на 1908 година „младотурската революция“ поставя Турция в един преходен етап към модернизиране. Това се използва много добре от българските дипломати. Буквално в края на юли българският дипломатически агент Иван Ст. Гешов пише до София, че според него вече е време да обявим формална независимост. През август текат интензивни обсъждания вътре в кабинета, между кабинета и княз Фердинанд. Неслучайно князът посещава Австро-Унгария – неговата визита цели и този въпрос“, каза д-р Живков.

 

През септември правителството, не толкова монархът, е този фактор, който се стреми да забърза процеса. Княз Фердинанд има известни притеснения, той предпочита първо Австро-Унгария да обяви анексията на Босна и Херцеговина – нещо, което се случва на следващия ден, 23 септември. Но точно премиерът Малинов е този (и неговите най-близки министри – Михаил Такев, Андрей Ляпчев), който настоява България да обяви независимост. Даже първоначално се е планувало да бъде на 21 септември, но понеже князът закъснява от Австро-Унгария, помолва да го изчакат да пристигне в Русе.

Цялото интервю вижте във видеото.