Общество

Денят на Независимостта: Велико Търново е център на тържествата

От Euronews България Euronews България

Празнуваме 114 години от обявяване на България за суверенна и  независима държава. По традиция националните тържества се провеждат във Велико Търново, където на 22 септември преди 114 години княз Фердинанд изчита Манифеста за обявяване на българската независимост.

Празникът започна със Света литургия в историческия храм „Свети 40 мъченици“. Велкотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена, паметната сцена отпреди 114 години, когато княз Фердинанд прочита Манифеста на българската независимост, бе пресъздадена отново.

 

Това е един от малкото политически актове, при който българските политици не са се съобразили с мнението на Великите сили, аса го направили ей така, на своя глава! И какво ни дава на нас? Ами самочувствието, че ние сме нация!

Иван Църов, директор на Регионален исторически музей

От историческата църква празнично шествие се отправи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнат националния трикольор.

 

Точно на този ден, преди 114 години, български държавници , смели мъже, подписаха и обявиха българската Независимост! Предизвикателство днес пред всеки държавник е- защото си задаваме въпроса- достойни ли сме за тяхната памет и всеки един от нас трябва да си отговори честно на този въпрос!

Илияна Йотова, вицепрезидент

По традиция, венци и цветя на признателност от институции и организации бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта, мястото, където през 1908 година министър-председателят Александър Малинов изчита за втори път Манифеста.

 

Мога да ви припомня думите на Кемал Ататюрк, който той е казал 20 години след обявяването на нашата независимост: Само народи като българския, които са осъзнали високата стойност и голямата сила на независимостта, са достойни за уважението на всички останали народи!

Нейко Генчев, заместник- кмет на Велико Търново

Великотърновци почитат деня на Независимостта и достойните българи от миналото, но с критичен  поглед към настоящето.

 

За съжаление, политиците не са на нивото, на което са били преди години!

проф. Марин Пашов

Как да се чувстваме... не ми харесва, народът не е добре! Политиците… да не им вярваш вече!

Иванка Матева

Вечерта на площада пред Царевец от 19 часа ще проведе тържествена заря- проверка, на която ще присъства служебният премиер Гълъб Донев.